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Abstract: 

If a valid analysis of one sample or one sub-sample by one laboratory shows that more than 
1 percent asbestos is present, then the entire homogeneous sampling area would be 
considered friable asbestos material subject to the asbestos NESHAP, regardless of the 
number of samples and/or laboratories which show that less than 1 percent asbestos is 
present. Homogenous area is defined. EPA may take court action to stop demolition if 
necessary. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION 5

230 SOUTH DEARBORN ST.

CHICAGO, ILLINOIS 60604


Oct 26 1988


Amy E.Silver

Enforcement Manager

Air Pollution Control Division

City of Indianapolis

2700 South Belmont

Indianapolis, Indiana 46221


Re: Demolition for Circle Centre Mall


Dear Ms. Silver:


Thank you for your September 26, 1988, letter which asks how an individual determines if a 

friable material contains more than 1 percent asbestos by weight and meets the definition of 

"friable asbestos material" in the asbestos National Emission Standard for Hazardous Air 

Pollutants 40 CFR Part 61, Subpart M. This issue has arisen in the planned demolition for 

the Circle Centre Mall in Indianapolis because plaster samples were broken up into sub­

samples and submitted to five laboratories, two of which reported less than 1 percent 

asbestos and three of which reported more than 1 percent. 


In your letter you point out that a United States Environmental Protection Agency (U.S. 

EPA) guidance document and the U.S. EPA schools regulation state that if one or more 

samples from a homogeneous sampling area has more than 1 percent asbestos, then treat 

the sampling area as if it contains asbestos. A homogeneous sampling area contains 

material that is uniform in texture and appearance, was installed at one time, and is unlikely 

to consist of more than one type, or formulation, of asbestos. 


It is U.S. EPA policy that this same criteria should be used to determine if a friable material 

contains more than 1 percent asbestos by weight and thus meets the definition of "friable 

asbestos material" in the asbestos NESHAP. Hence, if a valid analysis of one sample or 

one subsample by one laboratory shows that more than 1 percent asbestos is present, then 

the entire homogeneous sampling area would be considered friable asbestos material 

subject to the asbestos NESHAP, regardless of the number of samples and/or laboratories 

which show that less than 1 percent asbestos is present. 


In an October 19, 1988, telephone conversation, you asked what action U.S. EPA could 

take to prevent the demolition of a facility containing friable asbestos material. Once it is 

clear that the facility will be demolished without first removing the friable asbestos material, 

U.S. EPA has the authority to seek injunctive relief under Section 113(b) of the Clean Air 42 

U.S.C. Section 7413(b) to prevent the demolition from occurring. 


If you have any questions on this matter, you may contact me at (312) 886-6793, or 

Suzanne Glade, Assistant Regional Counsel, at (312) 886-0555. 


Sincerely yours,


Bruce A. Varner

NESHAP CoordInator

Air Compliance Branch (5AC-26)


cc: Frank Profit

Office of Air Management

Indiana Department of Environmental Management



